Höstens första hantverksträff

Denna helg var det hög tid att åka ner till smedjan och hantverka i höstsolen. På agendan stod växtfärgning av tre tygstycken, dels med valnöt och dels med fläderbär. Vi har också beställt ännu ett stort tält som kommer att behöva snygga pinnar. Henke passade även på att jobba lite på två skramsaxar, som han ska använda i kommande säsongers kämpalek.

Såhär ser vår lilla smedja ut, med verktygsbod och eldgrop för växtfärgning på baksidan

Det finns gott om plats att snickra på.

Detta tyg, mjuk och mysig ekologisk spetskypert från medeltidsmode.se (NUEF9), var ett av tygen som vi färgade med valnöt.

Först betade vi det med alun…

… och sedan förde vi samman det med avkoket av dessa valnötter, som Cissi samlat in från olika platser under sommaren. Allt detta tog ett par timmar, men det är så det ska vara!

När vi kört igång valnötsfärgningen var det dags för fläderbären. Bella hade plockat tre kilo mogna bär uppe i Norra Djurgården. Att färga med bär ger ofta ett snyggt resultat, men problemet är att färgen har en tendens att blekas väldigt fort i solen. Enligt olika digitala källor ska fläderbär dock vara ett undantag! Det ska bli en ganska dov, ljuslila färg som faktiskt sitter. Vi ville göra ett försök för testa om det stämmer. Om vi blir nöjda med resultatet kommer tyget att gå till försäljning på någon kommande marknad.

Fläder är en gammal växt som har frodats vilt i Norden ända sedan forntiden. Ett danskt vikingatida fynd innehåller spår av mjöd som smaksatts med bland annat fläder. Det är troligt att flädern har varit ett inslag i vikingatida människors liv. Ett gammalt danskt ordstäv lyder (översatt):

Där flädern inte gror
kan inte heller människan bo!

Tyget som vi färgade med fläder är också från medeltidsmode.se, en tunn råväv i tuskaft (NUR1). Liksom spetskyperten betade vi den med alun innan färgning.

Under tiden som färgningen pågick kämpade mäster Henke med trä och metall!

Det går framåt!

Efter en lång och produktiv dag kan vi visa en tjuvtitt på resultatet av valnötsfärgningen.! Dock är detta innan tvätt, så man får ha det i åtanke. Hur flädertyget blir efter tvätt och soltest återstår att se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *