Bella far till Fafner

Mitt i min första lediga sommar sen jag minns inte när, utgick ett nödrop från Fafner (vikingarna på Årsjögård). Varje sommar levandegör de sin gård under ett par veckor och låter besökare få komma och testa på hantverk, matlagning och lekar tillsammans med vikingarna. Under dessa veckor bor upp till 30 vikingar på gården och jobbar tillsammans för att skapa en miljö som andas liv och rörelse.

Nödropet gällde att det saknades någon som kunde vara ansvarig för köket och se till att personal och besökare fick mat. Jag har jobbat inom café och restaurang i ett par år, dock aldrig i rollen som kock, men jag anmälde mig ändå. De tog gladeligen emot mig och under nästan två veckor bodde, jobbade och roade jag mig ihop med dem. En häftig upplevelse som jag gärna gör om!

Utsikt från min arbetsplats, kokhuset högst uppe på kullen

Inuti kokhuset, vid härden där vi grillade bröd och revbensspjäll

Varje natt sov jag inne i långhuset på en fårfäll och varje kväll myste vi vid elden, drack och åt gott och umgicks

Vi hade också tid för lite utflykt mellan jobbpassen, bland annat upp till Mora där vi besökte ett textilmuseum och de vikingatida gravfälten på Sollerön. Långt ute i skogen fann vi ett långhus som en familj med entusiaster byggt. En magisk plats!

Sista lördagskvällen var det gille. Jag hade så roligt! Det kändes konstigt och tomt att åka hem efter att ha varit “i viking” så länge, längre än jag någonsin varit förut.

Men hem kom jag tillslut, ett antal brännsår, myggbett, skrattgropar och erfarenheter rikare. Innan sommaröppet på Årsjö gård hade jag aldrig lagat mat till fler än fyra personer. Nu var jag kokerska i nästan två veckor och serverade hundratals glada besökare samt matade runt 30 hungriga vikingar varje dag. Det var väldigt tufft och väldigt roligt. Tack igen Fafner för alla tokigheter, skålar, sånger, danser och välkomnandet in i er härliga gemenskap!

//Isabelle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *