Vårmarknad på Ale vikingagård

Återigen har Fagervikingarna varit på den härliga marknaden i Ale, som för många signalerar starten på vikingasommaren. Första gången vi var här var för tre år sedan, då ett spontant besök utan medföljande läger och föranmälan, bara bilen och nyfikenheten. De dåvarande medlemmarna fick lov att stanna över på marknaden i utbyte mot kroppsarbete, och blev när marknaden var slut inbjudna officiellt till nästa marknad. Fantastiskt, tycker vi, eftersom denna plats kommit att ligga oss varmt om hjärtat!

Sedan första besöket har Fagervikingarna vuxit i antal medlemmar och ett stiligt läger har vuxit fram. Även marknaden i Ale har vuxit. I torsdags bilade vi ner mot Göteborg för att besöka marknaden för fjärde året i rad. Cirka 400 vikingar deltog, fler fick dessvärre inte plats men intresset är enormt. Vädret var med oss och vi njöt av denna storslagna tillställning med skalder, stridsuppvisning, vackert hantverk och en underbar känsla. Vi träffade människor som åkt från hela Europa för att deltaga!

Tyvärr hotas Ale Vikingagård av nedläggning, mer om det kan man läsa här: http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/1.2668221-turistmal-i-ale-ska-avvecklas-i-sommar 

Vi hoppas verkligen att Ale kommun väljer att fortsätta stödja den fina gården, så att Ale Byalag med hjälp av den kan fortsätta sprida kunskap och glädje till så många som möjligt.

Ale Vikingagård: http://www.alevikingagard.info/

Du kan stödja gården genom att skriva under denna lista. Varje namn räknas!: http://www.skrivunder.com/signatures/alevikingagardskavarakvar/

 

Fem vikingar inklämda i en proppfull bil!

 

Efter cirka sex timmars körning var det skönt att vara framme. Det hade regnat men lugnat ner sig lagom till att vi anlände.

 

Ale Vikingagård Ale Vikingagård

Under fredagen poppade tälten upp som svampar ur marken och skapade en by!

 

Bakom vårt tält. Det var fint!

Ale vikingagård

Halva föreningen poserar med den nya skölden, dekorerad med vårt vapen. Tack Thorgal!


Ale Vikingagård Ale Vikingagård

Under lördagen kom marknaden igång. Besökarna kunde, förutom att shoppa, även se på slagsmål, skjuta båge och prova olika lekar och hantverk.

 

Ale VikingagårdAle VikingagårdAle VikingagårdAle Vikingagård

Lördag kväll betyder gille. Såklart var Fafner från Årsunda och alla vänner på plats!

 

Ale Vikingagård Ale Vikingagård

Vi upplevde flera smällkalla, men månklara och vackra nätter.

Dagarna var för det mesta soliga. Och solen i sinnet gör mycket!

 

Växtfärgning av ullgarn

Här är det växtfärning med krapp på gång. Vi färgade även gult med lökskal samt grönt med björklöv, som vi plockade i området.

 

Ale vikingagård

 

Och på söndag eftermiddag var det dags för avresa. Efter lugn packning i den sköna solen blev vi avvinkade av vår träl Emil, som är Göteborgsbo, och Tysklandsbördige Keks som bodde granne med oss. På återseende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *